Bir yeni işletim sistemi: Mavericks

   Bu yazımda geçen haftada bahsettiğim gibi Apple firmasının işletim sistemleri hakkında genel bilgi, tarihi, sürümleri ve yeni ücretsiz olarak piyasaya sunulan işletim sistemi hakkında bilgi vereceğim.
   Bilgisayar üreticisi olan Apple firmasının geliştirmiş olduğu Mac işletim sistemleri Apple firmasının başarılı olduğu çalışmaları vardır.. Mac OS X aslen BSD ve Mach mikro çekirdeği üzerine kurulu, açık kaynak bir işletim sistemi olan Darwin’e dayanır. Sistemin çekirdeği ve bazı bileşenleri açık kaynak olmasına rağmen, çoğu bileşeni açık kaynak değildir. Mac OS X Server ise her ne kadar mimari olarak masaüstü Mac OS X ile aynı olsa da, Apple sunucuları için hazırlanmış ayrı bir işletim sistemidir.
   Belki aklınıza bu x işareti ne anlama geliyor diye gelmiştir. Şimdi onun acıkmasını yapıyım: Apple, Mac OS X ismindeki X karakterini roma rakamlarından seçmiştir. Yani x, on sayısını temsil eder. Okunuşuna da değiniyim; Apple tarafından öngörülen doğru okunuşu “Mac OS ten” (Mek o-es ten) şeklindedir. Türkçede ise daha yaygın olarak (Mak os iks/ten) olarak okunur. Mac OS X serisindeki işletim sistemleri isimlerini kedigillerden alır. Örneğin; 10.0 sürümünün kod adı Cheetah, 10.1 sürümünün kod adı Puma idi.
   Yazımın sonunda da Apple nın en yeni işletim sistemi olan Mavericks’ den bahsedeceğim. Bu işletim sisteminin ücretsiz olmasına şaşırdığım için özellikkle bu yazımda bu işletim sisteminden bahsetmek istedim. Evet doğru anladınız bu yeni işletim sistemi ücretsiz olarak sunulmakta ve Apple marka bir bilgisayarınız varsa bu işletim sistemini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Yılın en pahalı firması seçilen bir firma için bence kar gütmeyen bir hizmet. Aynı zaman da Windows a rekabet etmek gibi de yorumlanabilir. Tabi bu durum PC maliyetlerini de düşürecektir…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başvuran varsayılan bitiş noktası öğesi bulunamadı. Hatası ve Çözümü

Verilen yolun biçimi desteklenmiyor. (C#, FileUpload Dosya Yükleme Hatası)

ExecuteScalar, ExecuteReader, ExecuteNonQuery Hangi Durumlarda Kullanılır